Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Kριτική για το βιβλίο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ από την Αλεξία Νταμπίκη, ΒΑΚΧΙΚΟΝ

Το μυθιστόρημα της Πασχαλίας Τραυλού Γυάλινος χρόνος είναι ουσιαστικά η ιστορία μίας γυναίκας τους τελευταίους μήνες της ζωής της, τους οποίους παρακολουθεί ο αναγνώστης ταυτόχρονα με δώδεκα διηγήματα. Η ηρωίδα του βιβλίου, μέσα από τη συγγραφή των δώδεκα αυτών ιστοριών αναζητά την προσωπική της λύτρωση από όλα αυτά που στοίχειωσαν τη ζωή της και αναζητά μέσω της συγγραφής το δικό της προσωπικό τρόπο για να αντιπαρατεθεί απέναντι στον μεγαλύτερο φόβο της ανθρώπινης ύπαρξης, το θάνατο.
Είναι όμως ο θάνατος σαν γεγονός αυτό που φοβόμαστε ή μήπως ο χρόνος που απομένει στον καθένα από εμάς; Εκεί ίσως βρίσκεται το σημαντικότερο μήνυμα που περνάει το συγκεκριμένο βιβλίο καθώς ο χαρακτηρισμός «γυάλινος» που χρησιμοποιείται στον τίτλο θέλει να τονίσει το πόσο εύθραυστος είναι ο χρόνος και πόσο διαφορετική χροιά μπορεί να του προσδώσει ο καθένας από εμάς ανάλογα με τα προσωπικά του φίλτρα.
Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι για ακόμα μια φορά ο έρωτας στην πιο τραγική του μορφή. Ο παράφορος έρωτας ο οποίος βρίσκεται σε μία συνεχή και αμείλικτη αναμέτρηση με το χρόνο. Οι δώδεκα ιστορίες. οι οποίες εκτυλίσσονται παράλληλα με την ιστορία της πρωταγωνίστριας αποτελούν εξαιρετικά δείγματα γραφής και κατά την άποψη μου θα μπορούσε η καθεμία από αυτές να αποτελέσει ένα ξεχωριστό αυτοτελές διήγημα το οποίο από τη μία μπορεί άνετα να «σταθεί» μόνο του αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν. η κάθε μία με το δικό της μοναδικό τρόπο. την ουσία της ιστορίας της κεντρικής ηρωίδας.
 



 
http://www.vakxikon.gr/component/option,com_letterman/task,unsubscribe/Itemid,517/
Αλεξία Νταμπίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: