Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΟΡΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ, του Γρηγόρη Λάζου εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

http://www.diavasame.gr/page.aspx?itemID=PPG1387_1876

ΠΟΡΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
26.09.2014
Συντάκτης: Πασχαλία Τραυλού
facebook email
ΠΟΡΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
Εκδοτικός Οίκος ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας Γρηγόρης Λάζος
ISBN 978-960-03-0602-6
Σελίδες 598
To βιβλίο αυτό, το οποίο εκδόθηκε το 2011, εξαντλήθηκε και επανεκδόθηκε πρόσφατα, αποτελεί την επίτομη σύνθεση δύο προγενέστερων βιβλίων του συγγραφέα με τους τίτλους «Η εκδιδόμενη» (2002) και «Ο πελάτης» (2002), επίσης από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ασχολείται επιστημονικά και ερευνητικά με το ζήτημα της διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), επικεντρωμένη κυρίως σε ζητήματα γυναικείας πορνείας. Με αφετηρία το 1990 όπου πρωτοεμφανίζονται οργανωμένα κυκλώματα διεθνικών σωματεμπόρων, ο Γρηγόρης Λάζος διεισδύει στη μάστιγα της εποχής κάνοντας μια βαθιά οικονομική, ψυχολογική, κοινωνιολογική και ηθική προσέγγιση του φαινομένου. Η συγκέντρωση πλούσιας διεθνούς βιβλιογραφίας για το θέμα τού επιτρέπει μια σφαιρική ανάλυση και ερμηνεία του trafficking γυναικών, καθώς η θεωρητική ανάπτυξη, θεμελιωμένη πάνω στα εμπειρικά δεδομένα και στις συνεντεύξεις τις οποίες πήρε από εκδιδόμενες, οδηγείται σε αναμφισβήτητα συμπεράσματα. Η διαπίστωση μιας νοσηρής κοινωνικής πραγματικότητας όπου η γυναίκα εξαναγκάζεται να αποκτηνώνεται, να αποτελμα-τώνεται ηθικά, να εξευτελίζεται και να «εμπορευματοποιείται», οδηγεί τον αναγνώστη στην αδιαμφισβήτητη ανάγκη «να κάνει κάτι», αλλά γρήγορα διαπιστώνει πως τα χέρια του είναι δεμένα, αφού αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα οι Αρχές, τα δικαστήρια και τα κράτη, όσο υπάρχουν κάποιοι που συγκαλύπτουν αυτές τις ενέργειες στο όνομα του χρήματος.
Η σύγχρονη κοινωνία του 21ου αιώνα σίγουρα δεν μπορεί να καυχιέται για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, όπου η γυναίκα από τη μια διεκδικεί τη νομική και κοινωνική της κατοχύρωση και χειραφέτηση και από την άλλη συνεχίζει να αποτελεί προϊόν δοσοληψίας και μάλιστα αγαθό διαρκές με πολλαπλές χρήσεις και τρόπους εκμετάλλευσης. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα βιώσουμε σοκ και δέος διαπιστώνοντας ότι γυναίκες κακοποιούνται από πολύ τρυφερές ηλικίες προκειμένου να αφοπλιστούν ηθικά και να προγυμναστούν για τα όποια αρρωστημένα γούστα των πελατών, ότι υπομένουν ασύστολα ψυχολογική και σωματική βία, ότι πηδούν από τις ταράτσες των άθλιων καταλυμάτων τους επειδή δεν αντέχουν αυτή τη ζωή και ότι εξαναγκάζονται να κάνουν χρήση ναρκωτικών για να είναι εξαρτημένες από τους προαγωγούς τους. Κι ενώ επάνω τους είναι επαρκή τα σημάδια της βίας και του εξαναγκασμού, σωματικού και ψυχολογικού, ο πελάτης έρχεται με τη σειρά του να αγνοήσει τη θυματοποίηση αυτών των γυναικών και να επισφραγίσει την «αντικειμενοποίησή τους», πληρώνοντας για ένα αγαθό που θεωρεί πως έχει δικαίωμα να απολαύσει με τον παρά του. Οι ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις τής δυστυχώς αυξανόμενης πελατείας του διεθνικού σωματεμπορίου ευαισθητοποιεί τα μέγιστα τον αναγνώστη, καθώς ο συγγραφέας πετυχαίνει με την επιστημονική του τεκμηρίωση και την απίστευτα ρεαλιστική γλώσσα να τοποθετεί καθέναν απέναντι από τις ευθύνες του. Ρίγη προκαλούν ιδιαίτερα οι περιγραφές των μισθωμάτων, οι τρόποι διακίνησης, οι εναλλακτικές χρήσεις των γυναικών, από πόρνες πεζοδρομίου ή πόρνες πολυτελείας έως μηχανές γεννήσεως βρεφών που προορίζονται για πώληση ή άλλοτε ως θύματα εξαναγκαστικών αμβλώσεων και αφαίρεσης των εσωτερικών γεννητικών οργάνων για να εκδίδονται χωρίς προφυλάξεις και να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη οικονομική απόδοση.
Το βιβλίο του Γρηγόρη Λάζου δεν αποτελεί συνεπώς μια ακόμη επιστημονική έρευνα πεδίου και μια προβληματική πάνω σε ένα σύγχρονο φαινόμενο, αλλά μια έμμεση φωνή διαμαρτυρίας που επιδιώκει να αφυπνίσει, να ενημερώσει και να προσανατολίσει όσους διαθέτουν κάποια εξουσία στα χέρια τους για την καταστολή του φαινομένου. Κι ενώ υπάρχει το νομικό οπλοστάσιο αντιμετώπισής του, το trafficking στην πράξη συνεχίζει να αμαυρώνει τον 21ο αιώνα δίχως το άλλοθι της άγνοιας των αναγκαίων αξιών ή την εξήγηση της ηθικής φθοράς που προκαλεί ένας πόλεμος, όπως συνέβαινε σε κράτη με ιμπεριαλιστικές διαθέσεις (π.χ. Οθωμανική αυτοκρατορία, ναζιστική Γερμανία, αλλά και Ρωμαϊκή αυτοκρατορία).
Κυρίαρχο συμπέρασμα του βιβλίου είναι η κυριαρχία του σεξ και του χρήματος ως κινητήριων δυνάμεων ενός παραπαίοντος ηθικά κόσμου και μιας κοινωνίας ανικανοποίητης που αναζητά απεγνωσμένα ευχαρίστηση, αδιαφορώντας για τον τρόπο που θα την αποκτήσει. Το σύγχρονο σωματεμπόριο υπακούοντας στους νόμους της αγοράς και της ζήτησης υφίσταται, επειδή υφίστανται άνθρωποι με χαλαρές συνειδήσεις.
Διαβάστε το.

Δεν υπάρχουν σχόλια: