Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Συζήτηση με θέμα "ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ"

Αγαπητοί φίλες και φίλοι!
Πλησιάζει η 8η Μαρτίου, η μέρα της γιορτής της γυναίκας η οποία υπάρχει για να θυμίζει αφενός ότι επιτέλους έχουμε φωνή, άποψη, δικαίωμα να ονειρευόμαστε, να δημιουργούμε, να εκφραζόμαστε ελεύθερα, αφετέρου για να μας αφυπνίζει και να μας υπενθυμίζει ότι ισότητα δεν σημαίνει ταυτότητα με το άλλο φύλο και απώλεια των ιδιαίτερων αναγκών και χαρακτηριστικών του δικού μας φύλου, αλλά ίσες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας και την κατάκτηση της αυτογνωσίας μας που συνάμα σημαίνει την κατάκτηση της προσωπικής μας ευτυχίας.

Πόσο όμως η έννοια της ισότητας έχει παρεξηγηθεί ακόμη και στο χώρο της λογοτεχνίας;
Τι περιμένει ο αναγνώστης από τη γυναίκα συγγραφέα;
Πώς η γυναίκα συγγραφέας επηρεάζεται και γράφει από τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες;
Γιατί παρουσιάζει μια εντονότερη διάθεση ψυχογράφησης και εσωτερίκευσης των ηρώων της σε αντίθεση με τον άντρα συγγραφέα που στέκεται περισσότερο στην περιγραφή και την ανάλυση του κοινωνικού κατεστημένου;

Αυτά και άλλα πολλά, θα συζητηθούν επ’ ευκαιρία της γιορτής της γυναίκας στη συζήτηση που θα γίνει στον αέρα του ραδιοφώνου της ΝΕΤ στις 5.30 μμ. το Σάββατο 8 Μαρτίου με τη συγγραφέα Λένα Μαντά κι εμένα στο βασικό πάνελ και με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Εριφύλη Μαρωνίτη με θέμα «Υπάρχει ή όχι «γυναικεία λογοτεχνία»

Περιμένουμε στον αέρα και τις δικές σας απόψεις για να προαχθεί η συζήτηση του τόσο γόνιμου αλλά και πολύπλοκου αυτού θέματος μιας και το ραδιόφωνο και η τέχνη χρειάζονται το διάλογο και την επικοινωνία για να πετύχουν το στόχο τους.

Ραντεβού το Σάββατο λοιπόν, φίλες και φίλοι στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ στις 5.30 μ.μ.

Με αγάπη, Πασχαλία Τραυλού

11 σχόλια:

Μαρία (Τρίπολη) είπε...

Κυρία Τραυλού καλημέρα! Είμαιη Μαρία που γνωριστήκαμε και χθες μέσω της κυριας Λένας!
Ελπίζω να είστε καλά!!! Πολλά πολλά φιλάκια!!

Πασχαλία Τραυλού είπε...

Μαρία μου,
χάρηκα πολύ που σε γνώρισα και
που σπουδάζεις ένα τόσο ενδιαφέρον αντικείμενο.Είσαι ένα υπέροχο πλάσμα και σε θαυμάζω πραγματικά γιατη δύναμή σου.

Μαρία (Τρίπολη) είπε...

ωπ! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!! Κι εγώ χάρηκα πολύ που σας γνώρισα!!
Το πολιτικό είναι όντως πολύ καλη σχολή απλά εγώ, την πήρα εξαρχής στραβά και δεν την αξιοποίησα όπως έπρεπε. Είχα περάσει ψυχολογία στη θεσσαλονίκη αλλά έπεσα στο γνωστό κυκλωμα της Παντείου και δεν μου έδωσαν μεταγραφή!!! Ε και μετά δεν ήθελα ούτε να ξαναδώσω πανελλαδικές αλλά ούτε και να κάνω τα χαρτια μου σαν Αμεα και απλά έκανα το 10% και μπήκα στο Πολιτικό!!! Πάντως όντως σου προσφέρει πολλά!!!

Ανώνυμος είπε...

Εκείνο που ποτέ δεν έχω καταφέρει να καταλάβω είναι γιατί κάνουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στην γυναικεία και στην ατρική λογοτεχνία, κατά την γνώμη μου ο διαχωρισμός θα πρεπει να είναι ανάμεσα σε καλή και κακή λογοτεχνία ή αν ένα βιβλίο έχει να πει κάτι ή όχι.

Πασχαλία Τραυλού είπε...

Συμφωνώ απόλυτα και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθώ. Η ποιότητα στη λογοτεχνία δεν είναι θέμα φύλου αλλά θέμα ταλέντου, οξυδέρκειας και αφοσίωσης.

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ είπε...

Κοίτα να δεις που θ' ανάψει η συζήτηση για την λογοτεχνία! Και το καλύτερο είναι Πασχαλία, οτι βρίσκουμε υποστηρικτές των απόψεών μας! Ραντεβού το Σάββατο!

Μαρία (Τρίπολη) είπε...

Σοβαρά γίνεται ο διαχωρισμός σε αντρική και γυναικεία λογοτεχνία??
Δεν το χα παρατηρήσει ιδιαίτερα αυτό!!!
Κοίτα πράγματα! Εννοείται ότι είναι εντελώς "άκυρος" ο διαχωρισμός!! Κι απο ποιούς ακριβώς γίνεται???
ΑΝ και θα τα πουμε ως τότε έυχομαι και στις δυο σας να σκίσετε το Σάββατο!! (που θα σκίσετε!)

Ανώνυμος είπε...

Ο Τάκης Ηλιας είμαι απο το Ελληνικο βιβλιοπωλείο Νυρεμβέργης Γερμανία. Πράγματι γίνεται ο διαχωρισμός σε αντρική και γυναικεία λογοτεχνία αλλά σε επίπεδο ζήτησης και πωλήσεων κάποιον βιβλίων. Εγώ απο την πειρα που έχω στις πωλήσεις των βιβλίων, σας αναφέρω, ότι 7 στα 10 βιβλία που πουλάω, τα έχουν γραψει γυναίκες συγγραφείς. Οι λόγοι είναι αρκετοί, αλλά ο πιο βασικός λόγος είναι, οτι οι γυναίκες διαβάζουν και αγοράζουν περισσότερο βιβλία. Τωρα όσο αφορά το θέμα ποιότητας ανάμεσα σε γυναίκα και αντρα συγγραφέα θα συμφωνήσω με την κα Τραυλού οτι, η ποιότητα στη λογοτεχνία δεν είναι θέμα φύλου αλλά θέμα ταλέντου, οξυδέρκειας και αφοσίωσης.

Ανώνυμος είπε...

Ανυπομονώ να ακούσω την συζήτηση και ελπίζω ότι θα έχουμε την δυνατότητα παρέμβασης και εμείς οι ακροατές.

Πασχαλία Τραυλού είπε...

Φυσικά και θα υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης! Δεν θα προαχθεί ο διάλογος διαφορετικά. Πάντως θεωρώ ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από τη ρατσιστική διάκριση αντρικής και γυναικείας λογοτεχνίας και να αναζητήσουμε κάποια βασικά κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας με βάση τους συσχετισμούς της θεματολογίας και τη χρήση των εκφραστικών μέσων.

Ανώνυμος είπε...

Ανυπομονώ να ακούσω την εκπομπή και πιστεύω ότι ο διάλογος να συνεχιστεί και αλλού.