Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

H ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ "ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ¨" στο βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ



























Εγινε και η παρουσίαση του βιβλίου μου «Έστω μια φορά», και το μέγεθος της συγκίνησής μου δεν προσδιορίζεται. Και δεν προσδιορίζεται όχι μόνο επειδή τελείωσα ένα ακόμη βιβλίο, αλλά επειδή συνειδητοποίησα ότι πριν από δέκα χρόνια πήρα την απόφαση να γευτώ τη διαδικασία της δημιουργίας έστω μια φορά, και τελικά τόσον καιρό γεύομαι τη μαγεία, τις συγκινήσεις, τις αγωνίες την αγάπη που μου προσφέρει αυτή η μαγική διαδικασία της γραφής και δεν λέω με τίποτα να τις απαρνηθώ.


Η βραδιά ήταν ιδιαίτερα σημαντική για μένα. Όχι μόνο επειδή η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ (το όνομά της σκόπιμα με κεφαλαία γραμμένο) παρουσίασε με τόσο τιμητικά λόγια το βιβλίο κι εμένα, αλλά γιατί σε μια παρουσίαση βιβλίου – σε κάθε παρουσίαση βιβλίου – είμαι και δεν είμαι παρούσα εκείνες τις στιγμές, επειδή τα λόγια της παρουσιάστριας και η ανάγνωση των αποσπασμάτων με γύρισαν στις στιγμές που παιδευόμουν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου να δώσω πνοή στους ήρωές μου.

Εκείνη τη βραδιά καλωσορίσατε εσείς τον Άνθιμο, την Ευρυδίκη μου, την Περσεφόνη μου, και τους αποχαιρέτησα εγώ... Σαν μάνα που πνίγει το λυγμό της την ώρα που τα παιδιά της φεύγουν για να ζήσουν τη δική τους ζωή…

Θυμήθηκα τις ατέλειωτες υπέροχες αλλά και βασανιστικές ώρες που έζησα γράφοντας αυτή την ιστορία και όσα με κατέκλυσαν στην προσπάθειά μου να αποδώσω τις σκέψεις και τα συναισθήματα, πλάι σ’ ένα φλιτζάνι μαύρο καφέ.

Είπε μια λέξη στην παρουσίαση η Λένα που με σημάδεψε. Αποκάλεσε το βιβλίο μου ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ. Iδιαίτερα μεγάλο το βάρος ενός τέτοιου χαρακτηρισμού και μακάρι να είναι έτσι, γιατί ως συγγραφέας αδυνατώ να το αντιληφθώ για το δικό μου έργο. Ως προέκταση αυτής της φράσης όμως θα πω ότι δεν ξέρω αν είναι μυσταγωγία το βιβλίο μου αλλά σίγουρα μυσταγωγία είναι κάθε δημιουργία. Στην περίπτωση του βιβλίου πρόκειται για τη Θεία Λειτουργία της Σκέψης που ετοιμάζει τη Θεία Κοινωνία της Λέξης για να κάνει μύστη της τον αναγνώστη. Μυστήριο και μαγεία λοιπόν είναι η διαδικασία της γραφής και στο τέλος προσφέρεται η αγάπη , το καλύτερο αντίδωρο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…
- Ευχαριστώ τη Λένα Μαντά για την ζεστή της παρουσίαση

-Τον ηθοποιό Νίκο Παπαδόπουλο που έντυσε με την υπέροχη φωνή του αυτή τη

νοσταλγία των ωρών της δημιουργίας του Έστω μια φορά

-Τον εκδοτικό μου Οίκο "Ψυχογιός" που στέκεται δίπλα μου στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές και που, φέτος που κλείνει τριάντα χρόνια ουσιαστικής προσφοράς στο χώρο του βιβλίου, εύχομαι να τα ΧΙΛΙΑΣΕΙ, γιατί αν ευχόμουν να τα εκαστοστήσει, η ευχή δεν θα ήταν αντάξια της προσφοράς και της αξίας του.

- Τις κ.κ. Αγγέλα Σωτηρίου, Κλειώ Ζαχαριάδη, Πόπη Γαλάτουλα και Χρυσούλα Μπουκουβάλα που αγωνίζονται μαζί μας για να φτάσει ένα αξιοπρεπές και ποιοτικό βιβλίο στα χέρια των αναγνωστών και γίνονται πολλές φορές οι «κυματοθραύστες» των όποιων ανησυχιών μας, της αγωνίας μας, του άγχους μας…

- Την κ. Άννα Καζούρη την επιμελήτριά μου, που είναι τόσο λεπτομερής στην επιμέλεια του βιβλίου και με βοηθάει να γίνομαι καλύτερη ακόμη και όταν γκρινιάζω.

- Όλους τους φίλους, συγγραφείς, bloggerς που παραβρέθηκαν στο καλωσόρισμα του Έστω μια φορά. (Αναστασία Καλλιοντζή, Πένυ Παπαδάκη, Πέρσα Γκουμούτση, Αθηνά Χατζή, Κατερίνα Λέκκα, ελπίζω να μην ξεχάσω κανέναν, καθώς και την καλή μου Ελένη Τσαμαδού για τις ευχές που μου έδωσε λόγω ασθενείας τηλεφωνικώς, το δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργιάδη, τον Γιάννη Ρούσσια, τον Περικλή Γρίβα που έκανε ολόκληρο ταξίδι από την Πάτρα γι' αυτή την παρουσίαση και πολλούς πολλούς άλλους)

- Τη φίλη μου Τέσυ Μπάιλα για τις υπέροχες φωτογραφίες που εμπνεύστηκε για το βιβλίο μου και κυρίως για την στήριξη και την αγάπη που μου προσφέρει από τότε που τη γνώρισα.
Και τέλος,
Ευχαριστώ τον μεγάλο απόντα της βραδιάς, τον κ. ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΣΑΠΟΓΛΟΥ (επίσης, σκόπιμα με κεφαλαία). Και τον ευχαριστώ όχι μόνο επειδή ακόμη και ταλαιπωρημένος από μια βαριά ίωση έστειλε ένα υπέροχο κείμενο για το βιβλίο μου εκείνη τη βραδιά, αλλά και επειδή έχει δείξει τόση εμπιστοσύνη σε μένα και τη γραφή μου και εύχομαι ειλικρινά να μην τον απογοητεύσω.
Τελειώνοντας, να ευχηθώ τόσο για το δικό μου βιβλίο, όσο και για το βιβλίο «Ο ΒΙΟΛΟΝΙΣΤΑΣ» του βετεράνου Κώστα Καρακάση, «Μάτια μου» της γλυκύτατης Μαρίας Τζιρίτα που μας χαρίζει πολύτιμα βιβλία κοινωνικού προβληματισμού και «LA SECRADA FAMILIA» της πολλά υποσχόμενης λογοτεχνικά Αθηνάς Χατζή, καλό δρόμο και να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αγάπης από το αναγνωστικό κοινό. Όπως είπα και στην παρουσίαση, κάποιος μπορεί να γεννηθεί εργάτης της γραφής, αλλά συγγραφέα τον αναδεικνύει ο αναγνώστης.
Σας αγαπώ πολύ!!!

14 σχόλια:

Maria Tzirita είπε...

Πασχαλία μου γλυκιά, πόσο λυπήθηκα που δεν μπορεσα να είμαι κοντά σου τη βραδιά εκείνη! Μια ξαφνική αδιαθεσία με κράτησε στο κρεβάτι, δεδομένης και της δικής μου παρουσίασης την επόμενη μέρα, όπου έπρεπε να φροντίσω να είμαι καλά! Τα έμαθα τα νέα φυσικά από κοινούς φίλους, οι οποίοι με περίμεναν, αφού το είχα σίγουρο ότι θα παραβρεθώ. Σου εύχομαι να είναι το βιβλίο σου καλοτάξιδο, να χιλιοαγαπηθεί και να σε απογειώσει γι άλλη μια φορά! Ήδη το διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον! Ελπίζω ότι σύντομα θ'ανταμώσουμε σε κάποια άλλη παρουσίαση κι αν τα καταφέρεις θα χαρώ πολύ να σε δω στη δική μου "επίσημη", στις 20/3 στη Γυφάδα.
Χίλια φιλιά και πάντα επιτυχίες!

Ανώνυμος είπε...

Καλό απόγευμα κα Τραυλού
Η παρουσίαση φαίνεται ότι πήγε ...τέλεια! Καλοτάξιδο το βιβλίο σας, και ελπίζουμε να δούμε και μία παρουσιάση του στην Κύπρο. Σας χαρήκαμε πέρσι την ΄Ανοιξη και ευελπιστούμε να σας ξαναδούμε φέτος!!!!

Γιάννα/Κύπρος

Maria Kat είπε...

Υπεροχη η παρουσίαση πασχαλία μου κ υπέροχο και το βιβλίο. είμαι ακόμα στις αρχές γιατί το πάω αργά αργά αλλά το λατρεύω ήδη. Καλοτάξιδο!!!!!

Μαρία Πόντη είπε...

κυρία Πασχαλί δεν μπόρεσα νς έρθω αλλ΄βλέπω ήταν ΄λοα πολύ ωραία.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πειράζει Μαρία μου. Μια άλλη φορά. Σημασία έχει ότι εσύ διάβασες το βιβλίο. Φιλιά σε σένα και τη μητέρα σου.
Αeraki, ελπίζω να πέρασες όμορφα. Χαίρομαι που σου αρέσει το βιβλίο και θα ήθελα να το συζητήσουμε όταν το τελειώσεις.
Μαρία Τζιρίτα, δεν τίθεται θέμα για την απουσία. Άλλωστε κι εγώ ενώ σας αγαπώ όλες και όλους τους συγγραφείς του Ψυχογιού λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων δυστυχώς δεν μου είναι εύκολο να μοιράζομαι από κοντά τις χαρές σας. Να είσαι σίγουρη όμως ότι νοερά είμαι πάντα μαζί σας σε κάθε παρουσίαση επειδή ξέρω εκ των έσω την αγωνία που περνάμε κάθε φορά που γεννιέται ένα καινούργιο βιβλίο και περιμένουμε την αποδοχή και την αγάηη του κόσμου.
Γιάννα, σ' ευχαριστώ. Ακόμη δεν έχουμε συζητήσει κάτι για ταξίδι στην Κύπρο. Αν προγραμματιστεί ταξίδι, θα ενημερώσω άμεσα. Φιλιά σε όλους.
ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Καλό μεσημέρι κα Τραυλού
Μόλις με ειδοποίησε η κα Σκουλίδα ότι το ενυπόγραφο μου βιβλίο από εσάς για μένα είναι έτοιμο και έρχεται στην Κύπρο!!!! Σας ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ!!!!!

Γιάννα/Κύπρος

Ανώνυμος είπε...

Πασχαλία μου είμαι ενας "αθόρυβος" θαυμαστής σου, που δυστυχώς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν παραβρέθηκα.Λλλά αξιώθηκα να ταξιδέψω στις σελίδες του βιβλίου σου.
Εσύ και η αγαπημένη μου Λένα είσαστε η αιτία που αποφάσισα να δοκιμάσω, κι εγώ τις δυνάμεις μου.

Με εκτίμηση και ευχές να καλοταξιδέψει, και πολυταξιδέψει,οχι μια, αλλά εκαντοντάδες χιλιάδες φορές


κώστας

Smaragdenia είπε...

συγχαρητήρια, πασχαλία μου, καλοτάξιδο το βιβλίο σου
Σμαραγδή

EKT είπε...

Πάντα άξια Πασχαλία μου, και με ούριο άνεμο στα πανιά και τούτο το παιδί σου.
ΕΚΤ Ελένη

Παναγιωτης είπε...

Ευχομαι το βιβλιο να παει υπεροχα!!!Σιγουρα θα παω να το αγορασω..Το βιβλιο ειναι απο τα πιο ομορφα πραγματα στη ζωη.Λιγα πραγματα μπορουν να σε ταξιδεψουν και σιγουρα ενα απο αυτα ειναι ενα ομορφο βιβλιο.Ευχομαι τα καλυτερα!!!Παναγιωτης.Φιλια πολλα

Μαρία Έλενα είπε...

Πασχαλία
Καλοτάξιδο το βιβλίο σου.
Το διάβασα και μαγεύτηκα.
Φιλάκια ...

Ανώνυμος είπε...

Σ' ευχαριστώ εγώ, που με τιμά η φιλία σου!
Τα καλύτερα
Περικλης

Ανώνυμος είπε...

simera to mesimeri teleiwsa to vivlio sas...mou kratise mia toso omorfi sidrofia oli tin evdomada!uperoxo pragma na boreis na vlepeis tin skini,tin wra pou diavazeis to vivlio,ekpliktikes perigrafes,mageutiko taksidi!

maria

Cancer69 είπε...

Κάθε εμφανιζόμενο έργο μπαίνει αναπόφευκτα στη δικαιοδοσία του αναγνωστικού κοινού που καλείται να το κρίνει και να ανακρίνει τον/την συγγραφέα.Ευκτέο είναι να γίνεται καλοπροαίρετα.Το 'έστω μια φορά'παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον στη γραφή του η οποία έχει κατά τη γνώμη μου ποικίλα χρώματα που εναρμονίζονται στην παλέτα της Πασχαλίας Τραυλού.Η ροή του λόγου είναι επίσης συνεχής και αδιάλειπτη.Κάποιες φράσεις και διάλογοι ηρώων είναι δυνητικοί στοχασμοί και προσφέρονται για ανάλυση.Θα περίμενα μια μεγαλύτερη ελευθερία λόγου και μετουσίωση του έρωτα χωρίς λεκτικούς συμβιβασμούς και ρομαντικούς εναγκαλισμούς με 'συνταγές' προσέλκυσης του αναγνώστη.Νομίζω ότι η συγγραφέας διαθέτει την δύναμη να κάνει την υπέρβαση και περιμένω να το δω στο επόμενο εκπόνημά της σαν τόλμημα και πρόκληση μαζί.