Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Η ΜΗΔΕΙΑ ΔΕΝ ΧΟΡΕΨΕ ΠΟΤΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΓΟΝΕΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ


 
H MHΔΕΙΑ ΔΕΝ ΧΟΡΕΨΕ ΠΟΤΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Γονεϊκός ρατσισμός και προκατάληψη

Στο νέο μου βιβλίο θέλησα να μιλήσω και για τα «διαφορετικά» παιδιά. Για όσα δεν αποτελούν την ενσάρκωση των ονείρων και των αρχών των γονιών τους. Για όσα αδυνατούν να ακολουθήσουν τα χνάρια τους και τιμωρούνται με αποκλεισμό από την γονεϊκή αγάπη.

Ο Αλέξανδρος και ο Ανέστης είναι δυο «διαφορετικά» παιδιά που εξελίχτηκαν ωστόσο σε δυο υπέροχους ενήλικες. Για τον Ανέστη η αγάπη και η αποδοχή της μητέρας του αποτέλεσε τη στέρεη βάση πάνω στην οποία στηριγμένος κατάφερε να κατακτήσει μια λυτρωτική αυτογνωσία. Αντίθετα, ο Αλέξανδρος είναι αυτός που πάντοτε παιδευόταν από την απόρριψη της δικής του μάνας και αν δεν βρισκόταν στο δρόμο του Ανέστης να τον στηρίξει στα δύσκολα για να ανταμωθεί και να αποδεχτεί τα βαθύτερα «θέλω» του ίσως ποτέ να μην κατόρθωνε να γίνει αυτός που του άξιζε να γίνει. Στην σκιά των δυο ηρώων υπάρχουν πάλι οι σκιές των μανάδων τους. Μια μάνα που κάνει ότι δεν βλέπει τις ιδιαιτερότητες του παιδιού της και συνεχίζει να το υπερασπίζεται και να το αγαπά, και μια άλλη που μένει κολλημένη σαν στρείδι πάνω στα κοινωνικά στερεότυπα και που δεν λέει να λυτρωθεί από τα προσχήματα και να λυτρώσει και το παιδί της από το μαρτύριο της σιωπής της.

Θα βρει άραγε την τόλμη ποτέ της να κάνει το βήμα που θα την οδηγήσει στον παράδεισο της αληθινής, μητρικής αγάπης; Θα προλάβει να σωθεί σώζοντας τον Αλέξανδρο από την ποινή της απουσίας της;

Δεν υπάρχουν σχόλια: